fbpx

Hogyan kezdtem el meséket írni?

szerzo

Sziasztok! Kovalovszki Zoltán vagyok, Makaramuki mesevilágának megálmodója.

Az ELTE Bölcsészettudományi Karán diplomáztam angol és orosz nyelvszakokon, majd az államigazgatás különböző területein dolgoztam. Az irodalom mindig közel állt hozzám, rengeteget olvastam,  de a hivatásszerű írás sokáig nem vonzott. Hogyan születtek meg akkor Makaramuki meséi?

Hát… az úgy volt… egyszer volt, tán igaz sem volt, de mégis igaz lehetett, mert amikor a fiaim óvodás korba értek, eljött a kötelező esti mesélés ideje. A napi munkából fáradtan hazaérve azonban egy idő után már nem nagyon volt kedvem a hagyományos mesekönyvekből való felolvasásra, még olyan is megtörtént, hogy belealudtam. 🙂 Érdekesebbnek és személyesebbnek látszott, ha magam találok ki meséket. Ránéztem a gyerekekre…, és – hopp! – egyszeriben megszületett Makaramuki, a kíváncsi óvodás.

Hogy miért éppen Makaramuki lett a főhős neve? A gyerekeim folyton nyüzsgő, kis mukik voltak, így rögtön adódott a Muki név, de az önmagában még nem volt elég különleges, kellett valami mesés, varázslatos jelző:

– Abrakadabra… abraka… makara… – kísérletezgettem. – Ez az! Makara… Makaramuki! Elsőre furcsa, mégis egyedi és könnyen kiejthető. Jó lesz!

A többi már könnyen ment: a fiúk kis piros széke átváltozott Beszélő Székké, majd egymás után életre keltek az ismerős tárgyak, növények és állatok. A történetek elvarázsolták a gyerekeket, és esténként mindig felhangzott a „Papa, mesélj Makaramukit!” felszólítás. Lelkiismeretes apukaként igyekeztem  úgy alakítani a kalandokat, hogy ne csak szórakoztassanak, hanem segítsenek is a gyereknevelésben. Fúróka, a fognyűvő manó, Nyafogó Pali, és a többiek szófogadóan elvégezték nemes feladatukat, örökre bevésődve a gyerekek fejébe.

Azután alig pislantottam kettőt, egyszer csak felgyorsult az idő, a fiúk kinőttek a mesélésből, a mesék háttérbe szorultak, hogy “majd egyszer” leírásra kerüljenek. Ez az idő 2015-ben jött el, ekkor újra hívni kezdett Makaramuki mesevilága. A régi történeteket újakkal egészítettem ki, és 2016 novemberében megjelent a Makaramuki és a Beszélő Szék kalandjai című mesekönyv sorozat első része. A kedvező fogadtatástól hajtva a számítógép billentyűzetéből egymás után ugrottak ki az új meseszereplők, hogy barátságokat kössenek, és nekivágjanak a kalandoknak. 2017 augusztusában megjelent a második rész – Cukika megérkezik –, 2018 novemberében a Sápadtváros, végül 2019 márciusában a negyedik rész, a Nyári emlékek.

A mesék írásakor többször előfordult, hogy egy-egy szereplő versben, mondókában kívánta közölni a mondanivalóját. Ez adta az ötletet egy modern nyelvezetű és Makaramuki mesevilágához kapcsolódó mondókás könyv megalkotásához. A Makaramuki mondókás könyve – Buksi maci, altass el… című könyv, mint az első mesekönyv kistestvére helyet kért magának a polcon.

Jó mesélést, mondókázást mindenkinek!